Jdi na obsah Jdi na menu
 


CUKETOVO-MRKVOVÉ PLACIČKY

CUKETOVO-MRKVOVÉ PLACIČKY

1 vejce

2 vrchovaté lžíce strouhané cukety (na hrubém struhadle)

2 vrchovaté lžíce strouhané mrkve (na hrubém struhadle)

1 vrchovatá lžička mletých mandlí bez slupky (nebo menší lžička kokosové mouky – v tom případě je lepší kokosovou mouku nejprve smíchat s vodou, vytvořit kaši – pak mouka nebude vytvářet hrudky a lépe se rozmíchá)

1 malý česnek, nadrobno

1 lžička zelených bylinek (použila jsem čerstvou bazalku a petrželku), nadrobno

sůl

tuk na pánev

  1. Nastrouhanou cuketu dej do misky nebo hlubokého talíře a nejprve ji osol a nechej ji několik minut odpočívat (cca 5 – 8 minut). Cuketa pustí vodu a nebude pak v placičkách vodnatá. Pak z cukety vodu vymačkej pryč.

  2. Cuketu smíchej s mrkví, vejcem, mandlovou (kokosovou) moukou, česnekem a bylinkami (už není nutné solit vzhledem k mírně prosolené cuketě – ale dle chuti)

  3. Na pánvi na lívance/volská oka rozehřej tuk a do každého „hnízda“ dej dvě lžíce směsi, mírně uplácej a teplotu ihned stáhni na střední (může být i o něco nižší než střední), jinak se placičky usmaží na povrchu a uvnitř by mohly být ještě syrové. Smaž je na obou stranách, až budou mít místy hnědou barvu (na první straně cca 3 – 4 minuty, ale záleží na výšce placiček, na druhé jsou pak o něco rychleji). V případě smažení na normální pánvi (ne na lívance) tvoř placičky lžící přímo na pánvi.

  4. Zeleninové placičky jsou dobré i jen tak samotné, nebo jako skvělá paleo příloha (k volskému oku, k masu, k rybě, k salátu…a to od snídaně, přes oběd, svačinu až po večeři).