PALEO KUSKUS S ROZINKAMI (brusinkami)
PALEO KUSKUS S ROZINKAMI (brusinkami)
2 porce ingredience:
½ červené papriky, na kostičky
kousek cukety (hrstka), na kostičky
máslová dýně (vrchovatá hrst), na kostičky
¼ hlavy syrového květáku, rozsekaného v mixéru nadrobno (připomíná pak kuskus)
1 lžíce rozinek, brusinek (s dýní a ostatní zeleninou jsou výborné)
100ml vody
1 menší cibule, nadrobno
1 lžička sušeného česneku nebo 2 stroužky čerstvého
1 lžíce tuku (použila jsem husí sádlo, může být i jiný tuk, např. kokosový olej pro vegetariánskou/veganskou verzi)
1 lžíce petrželové nati, nadrobno
mletý pepř a sůl
Postup:
-
Na rozehřátém tuku krátce orestuj cibulku
-
Do pánve přidej máslovou dýni, promíchej a za občasného promíchání pod pokličkou dus cca 5 – 7 min, dle velikosti kostiček (střed kostiček by měl být tvrdší, jen okraje měkké).
-
Pak do pánve přidej cuketu a papriku, promíchej a 1-2 min. podus
-
Poté do směsi nasypej nadrobno nasekaný květák a rozinky, promíchej a vše zalij vodou. Množství vývaru je takové, aby tekutina sahala jen na povrch ingrediencí (aby byly zalité), víc není třeba.
-
Pod pokličkou dus do té doby, až se tekutina téměř celá odpaří
-
Nakonec do pánve vmíchej česnek a petrželku, dus minutu a odstav z ohně. Dochuť pepřem a případně solí.
Výborná příloha k obědu, večeři…jen tak samotný i na svačinu, jako bezvaječná snídaně, případně i s masem (mohou být i zbytky masa z předchozího dne), nebo naopak s vařeným vajíčkem či volským okem. Chutná i na druhý den.
Do kuskusu lze použít různé druhy zeleniny, dle chuti a dostupnosti