Jdi na obsah Jdi na menu
 


VEPŘOVÉ BURGERY A PLACIČKÁCH ZE SLADKÝCH BRAMBOR

VEPŘOVÉ BURGERY A PLACIČKÁCH ZE SLADKÝCH BRAMBOR

2 porce:

Na Burgery (2ks)

240g mletého vepřového (nebo jiného) masa

1 lžička mleté papriky (použila jsem uzenou mletou papriku)

½ lžičky sušeného česneku nebo 1 velký stroužek čerstvého česneku

špetka mletého chilli (volitelné), pepře a soli

2 plátky kvalitní slaniny

kachní nebo vepřové sádlo na pánev

případně lístky salátu, hořčice a kečup (nejlépe domácí) jako vrstva na hotové Burgery

Na placičky (4 ks)

cca 170g sladké brambory batáty, nastrouhat najemno

2 vejce

10 listů čerstvé bazalky, nadrobno

4-5 lístků čerstvého rozmarýnu, nadrobno

sůl

tuk na pánev

1 lžíce kokosové mouky na zahuštění, ale osobně jsem ji ani nepoužila, nebylo třeba (v originálním receptu v knize Practical Paleo uvedená je)

Postup:

  1. Nejprve připrav těsto na placičky: v míse smíchej všechny ingredience na placičky a nechej odpočinout

  2. V druhé míse smíchej maso, mletou papriku, česnek, chilli, pepř a sůl

  3. Masovou směs vezmi do ruky a několikrát jí bouchni do mísy, aby se z masa vytloukl vzduch a maso tak bude držet mnohem lépe pohromadě, aniž by se muselo lepit vejcem.

  4. Z masové směsi vytvoř dvě placky (burgery)

  5. Na pánvi na volská oka rozehřej tuk a do každého hnízda v pánvi dej naběračkou bramborovou směs na placičky, urovnej je.

  6. Teplotu hned stáhni na minimum  (aby se nespálily) a pomalu je smaž dozlatova (cca 6 minut), poté je otoč a dosmaž je i na druhé straně (kratší dobu, cca 4 minuty)

  7. Současně můžeš smažit burgery – na druhé pánvi rozehřej tuk, dej na něj burgery a plátky slaniny

  8. Plátky slaniny po 1-2 minutách otoč na druhou stranu a osmaž i z druhé strany, pak je vytáhni a nechej vychládnout – budou sloužit jako vrstva na burgery.

  9. Burgery smaž na jedné straně cca 6-7 minut, pak je otoč a smaž 5 minut, až budou hezky zlaté.

  10. Připrav vrstvy – bramborová placička, na ni přijde vepřový burger, pak hořčice/kečup, salát, slanina a druhá placička, spíchni párátkem.

    PS: burgery je možné místo smažení upéct v troubě.