Domácí mandlové máslo
Domácí mandlové máslo
Mandlové máslo - je bez lepku, bez mléka, bez cukru. Bohatý zdroj hořčíku, fosforu, vápníku, vitamínu E. Výborně se hodí jako pomazánka na celozrnné pečivo.
Suroviny:
-
200 g mandlí (loupané / neloupané)
-
2 lžíce sezamového / arašídového oleje/olivového oleje
-
1 lžíce medu (nemusí být)
-
špetka soli
Postup:
-
Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C.
-
Plech si vyložíme pečícím papírem a vysypeme na něj mandle, které pečeme 8-10 minut.
-
Necháme je vychladnout.
-
Pak je přendáme do mixéru a mixujeme je cca 2 minuty.
-
Přidáme olej, med, sůl a znovu mixujeme.
-
Mezitím vždy mixér vypneme, směs promícháme a podle potřeby přidáme trochu oleje.
-
Mixujeme, dokud se nezačne tvořit hladká, krémová konzistence.
-
Mixér vypneme a mandlové máslo přemístíme do skleněné nádoby.
Vegani pozor!
I pro Vás tady mám jeden typ, pokud nechcete do másla přidávat nic jiného. Namočte mandle na 12 hodin do vody a pak je tak 15 - 20 minut mixujte. Budete potřebovat trpělivost, ale pokud jste již zkoušeli, dělat domácí burákovou pomazánku víte, o co půjde. Máslo skladujeme ve skleněné uzavřené nádobě nejlépe v ledničce.