Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí mandlové máslo

Domácí mandlové máslo

Mandlové máslo - je bez lepku, bez mléka, bez cukru. Bohatý zdroj hořčíku, fosforu, vápníku, vitamínu E. Výborně se hodí jako pomazánka na celozrnné pečivo.

 

 

Suroviny:

  • 200 g mandlí (loupané / neloupané)

  • 2 lžíce sezamového / arašídového oleje/olivového oleje

  • 1 lžíce medu (nemusí být)

  • špetka soli

    Postup:

  • Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C.

  • Plech si vyložíme pečícím papírem a vysypeme na něj mandle, které pečeme 8-10 minut.

  • Necháme je vychladnout.

  • Pak je přendáme do mixéru a mixujeme je cca 2 minuty.

  • Přidáme olej, med, sůl a znovu mixujeme.

  • Mezitím vždy mixér vypneme, směs promícháme a podle potřeby přidáme trochu oleje.

  • Mixujeme, dokud se nezačne tvořit hladká, krémová konzistence.

  • Mixér vypneme a mandlové máslo přemístíme do skleněné nádoby.

    Vegani pozor!

     

    I pro Vás tady mám jeden typ, pokud nechcete do másla přidávat nic jiného. Namočte mandle na 12 hodin do vody a pak je tak 15 - 20 minut mixujte. Budete potřebovat trpělivost, ale pokud jste již zkoušeli, dělat domácí burákovou pomazánku víte, o co půjde. Máslo skladujeme ve skleněné uzavřené nádobě nejlépe v ledničce.