RYCHLÁ KAŠE S BRUSINKAMI A OŘECHY
RYCHLÁ KAŠE S BRUSINKAMI A OŘECHY
1 porce:
2 plné lžíce kokosové mouky
1 lžíce strouhaného kokosu
1 plná lžička kokosového oleje (pro primal verzi může být máslo)
1 vejce (pro veganskou verzi kaše místo vejce přidej trochu kokosové mouky nebo mletých lněných semínek, která zahustí)
brusinky (ne slazené cukrem, ale pokud možno, tak raději jablečnou šťávou)
pekanové nebo jiné ořechy na posypání, nasekat
cca 150ml vody
případně med nebo jinou přírodnější formu sladidla
Postup:
-
Do hrnce dej vodu a přiveď ji k varu
-
Do vody vmíchej kokosovou mouku, aby vznikla řidší kaše
-
Do hrnce přidej strouhaný kokos, olej (nebo máslo) a brusinky (trochu kokosu a brusinek nechej stranou na posypání), několik vteřin provař
-
Do kaše přidej vejce, kaše zhoustne a vše promíchej a provař (cca 1 minutu).
-
Je-li kaše příliš řídká, přidej do ní trochu kokosové mouky, pokud je příliš hustá, přilij trochu vody (nebo mandlového či podobného mléka)
-
Kaši dej na talíř, ozdob zbytkem brusinek, kokosu a ořechy, případně trochou medu… a podávej ji teplou.
Kokosová mouka není mouka, jakou známe běžně. Má vysoký obsah vlákniny, proto má vyšší absorpční vlastnosti než běžná mouka (je třeba použít více tekutin, když se s ní pracuje) a recepty se musí při použití s ní upravit. Kokosová mouka je prášek získaný ze sušené dužniny kokosových ořechů, která zůstane po vylisování kokosového oleje. Proto má i nižší obsah tuků než např. běžný strouhaný kokos. Kokosová mouka se dá jíst i v syrovém stavu – např. v dezertech apod. Tato kaše se v různých obměnách (např. s kakaem a skořicí) hodí i jako odpolední nízko sacharidový mls.