Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ovesná kaše

17. 11. 2014

Ovesná kaše

Vločky, a nejen ty ovesné, jsou výborným zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, která zlepšuje trávení, působí jako prevence zácpy, napomáhá regulovat hladinu krevního cukru a cholesterolu. Kromě toho mají vločky vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínu B1, B6, železa a zinku. Obsahují také lecitin a fosfor. Vločky jsou velice dobře stravitelné a tak mohou být vhodným jídlem i před sportovním, či jiným fyzickým výkonem.

 http://skramlikova.files.wordpress.com/2011/02/688070_t.jpg?w=99&h=150

100g ovesných vloček obsahuje:1470 kJ / 348 Kcal;  bílkoviny 13,5 g, sacharidy 58,7 g, tuky 7,0 g, vláknina 10,0 g

Suroviny:  / 1 porce

  • 60g ovesných vloček
  • 200 – 250 ml mléka
  • ovoce podle chuti

Příprava:  / délka přípravy 5 minut

Do mléka přidáme ovoce podle chuti a spolu ohřejeme. Těsně před varem přidáváme za stálého míchání ovesné vločky do požadované hustoty (je lepší, udělat kaši trochu řidší, vločky totiž nabírají rychle hodně vody, a kdyby se kaše udělala hustá, než jí začneme konzumovat, bude nám v ní stát lžíce, jak bude tuhá.)

Mělo by stačit oslazení ovocem, pokud ale pro vás bude kaše málo sladká, můžete si jí přisladit sladěnkou (tekutý ječmenný slad), nebo jiným sladem či sirupem. Sladší kaši budete mít bez přidání sladidel i v případě, že místo krájení ovoce rozmixujete.

 Kaši můžete také připravit →

  • s banánem
  • se švestkami, mletým mákem, medem a kardamomem
  • s hroznovým vínem a kakaem
  • s kompotovanými meruňkami a sekanými vlašskými ořechy
  • se strouhaným jablkem, trochou citronu a skořice
  • s jahodami, vanilkou a mandlemi
  • s ovocným džemem bez přidaného cukru