Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gratinované brambory

Gratinované brambory

Pro 6 osob

Ingredience:

1 kg brambor
1/2 stroužku česneku ve slupce
2 lžíce másla
1 lžička soli
1/8 lžičky pepře
150 ml strouhaného švýcarského sýra, nebo podobného
280 ml vařícího mléka


Postup:

Předehřejte troubu na 220 °C
Česnekem vytřete ohnivzdornou zapékací mísu, asi 25 cm v průměru a 5 cm hlubokou (pokud budete potřebovat zdvojnásobit recept, musí být širší mísa, ale ne vyšší)

Brambory oloupejte, nakrájejte je asi na 2 mm plátky a dejte do mísy se studenou vodou.
Zapékací misku potřete rozpůleným česnekem a vymažte 1 lžící másla.
Slijte vodu z brambor a usušte je na kuchyňské utěrce.

Rozložte polovinu brambor na dno zapékací misky. Osolte, opepřete, posypte nastrouhaným sýrem a poklaďte tenkými plátky másla. Navršte zbývající brambory, opět osolte a opepřete, posypte sýrem a máslem.
Zalijte brambory vařícím mlékem, umístěte pekáč v horní části předehřáté trouby a pečte 30 až 40 minut, nebo až budou brambory měkké, mléko vstřebané a nahoře budou krásně opečené. (Když je trouba horká a brambory jsou v mělkém pekáči, budou se vařit rychle).