Čokoládové kostky s pistáciemi a borůvkami
Čokoládové kostky s pistáciemi a borůvkami
čokoláda mléčná 100 gramů
pistácie 70 gramů (mleté, nasucho opražené)
máslo 50 gramů
žloutek 4 kusy
smetana na šlehání 150 gramů
máslo 150 gramů
cukr moučkový 125 gramů
kakao 75 gramů
čokoláda hořká 75 gramů (s vysokým podílem kakaa)
Na dokončení:
borůvky 1 miska
pistácie 1 lžíce ( nasekané, nepražené)
Postup:
Nejdříve připravíme korpus. Na kousky rozlámanou mléčnou čokoládu a nakrájené máslo rozehřejeme v misce ponořené do horké vodní lázně. Přimícháme mleté pistácie, směs nalijeme do vhodné hranaté formy vyložené alobalem a necháme ztuhnout.
Na čokoládovou náplň vložíme do vhodné, nejlépe kovové misky rozlámanou hořkou čokoládu, cukr a nakrájené máslo, misku vložíme do horké vodní lázně a vše necháme zvolna rozpustit. Pak přimícháme kakao a žloutky a již dále nezahříváme. Hmotu důkladně mícháme, až je zcela hladká. Nakonec do ní přimícháme našlehanou šlehačku, hmotu nalijeme na připravený korpus a vše necháme dobře ztuhnout do druhého dne v chladu.
Ztuhlý korpus s náplní nakrájíme teplým nožem na kostky, posypeme je nasekanými pistáciemi a ozdobíme borůvkami.
Těsto: