Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koláč trošku jinak

5. 8. 2013

 

         Koláč trošku jinak
Ingredience:
330g nastrouhaná zeleniny (mrkev, petržel, cuketa), 10g nastrouhaného zázvoru, 2 vejce, 90g třtinového cukru, 50g žitné celozrnné mouky, 120g špaldové mouky hladké, 75g másla, půl kávové lžičky mleté skořice, 50g vlašských ořechů, 120g bílého jogurtu, 1 kávová lžička sody, 1 kávová lžička prášku do pečiva bez fosfátu
Postup:
Najemno nastrouháme zeleninu i zázvor. V míse našleháme žloutek, cukr a máslo do pěny. V druhé míse našleháme bílky.
Do našlehaných žloutků přidáme jogurt, skořici, ořechy, a nastrouhanou zeleninu. Vše jemně promícháme. Přidáme směs muk, se sodou a práškem do pečiva. Nakonec vmícháme našlehané bílky, jemně promícháme.
Pečeme ve vymazané a vysypané formě ve vyhřáté troubě na 180°C asi 45 minut. To jestli koláč je hotov zkusíme špejlí.
 
Tento recept jsem vymyslela, protože mi zbyla strouhaná zelenina z jiného receptu. Snažila jsem se i to aby byl zdravý, míň sladký a tučný.
Již jednou jsem něco podobného jedla, ale byl příliš sladký a těžký.
Koláč po upečení je trošku mazlavý asi jako perník. Je výborný když při servírování přidáte lžíci zakysané smeteny (můžete ji i osladit).
Nebo můžete koláč rozříznout a naplnit krémem z tvarohu a cukru.
                            Dobrou chuť