Mrkvový koláč
Mrkvový koláč (chlebíček)
Ingredience:
200g mouky špaldové
1/2 pytlíku kypřícího prášku bez fosfátu
2 vejce,
2 větší lžíce medu,
250g nastrouhané mrkve,
50g celých vlašských ořechů,
BIO citronová kůra,
asi půl lžičky skořice,
lžíce rumu
Postup:
Ručně prošlehneme žloutky, med, rum, skořici a citronovou kůru. Vmícháme ořechy a pak střídavě prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a jemně nastrouhanou mrkev. Nakonec do těsta lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané formy na chlebíček. Pečeme při 180°C asi 40 minut. Zkoušku provádíme špejlí. Koláč můžeme polít citronovou ledovou polevou.
Tento recept jsem našla náhodou a při značné úrodě mrkve je naprosto skvělím zpestřením.