Špaldový koláč s tvarohem a meruňkami
Špaldový koláč s tvarohem a meruňkami
Na formu o průměru 24 cm potřebujete:
250 g špaldové mouky jemně mleté, 3 vajíčka 2 (500 g) polotučné tvarohy, 500 ml mléka, asi 300 g meruněk, hrst sekaných sladkých mandlí, hrst rozinek, podle chuti 2–3 lžíce rumu, nastrouhanou kůru z 1 citronu, javorový či datlový sirup podle chuti (asi 50 ml), skořici, 1 lžičku bio kypřicího prášku a 5 lžic bio rostlinného oleje.
|
Postup:
Troubu zapněte na 180 stupňů. Do prosáté špaldové mouky přidejte jedno celé vajíčko, pár lžic oleje, mléko, dochuťte a dovoňte podle vašich preferencí (mně se osvědčila skořice a rum). Na závěr vmíchejte rozšlehané bílky ze zbylých dvou vajec (žloutky nevyhazovat!) a lžičku kypřicího prášku. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a nechte asi 5 minut péct. Tvaroh smíchejte s trochou javorového či datlového sirupu a dvěma zbylými žloutky, přidejte trochu rumu, citronovou kůru, pár rozinek a skořici, aby vám to hezky vonělo.
Předpečené těsto vyndejte z trouby, potřete ochuceným tvarohem, pokryjte vypeckovanými a na kousky nakrájenými meruňkami a posypte mandlemi. Koláč nechte ještě asi 30–40 minut péct. Před podáváním můžete ještě pro sladkomily polít javorovým sirupem.
Tento koláč jsem převzala a nechala tak jek je. Kdo má rád tvaroh a meruňky ten si prostě pochutná.