Švestkový koláč se zakysanou smetanou
Švestkový koláč se zakysanou smetanou
Ingredience:
Na formu o průměru 26 cm potřebujete: 3 vejce, 60 g másla, 120 g kukuřičné mouky, 80 g cukru krupice, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku vanilkového extraktu, trochu mleté vanilky (nebo vanilkový cukr), 200 g zakysané smetany, asi 10–12 švestek a podle potřeby kousek másla a trochu hrubé mouky nebo pečicí papír na formu
Postup:
Všechny suroviny vyndejte z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu.
Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny. Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte kouskem másla a vysypte moukou. Troubu zapněte na 175 stupňů.
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Pak postupně přidávejte vejce, vždy je šlehejte asi minutu či dvě.
Do vzniklého základu na těsto všlehejte vanilkový extrakt a nakonec na střídačku přidávejte i zakysanou smetanu a mouku prosátou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte pokrájené švestky.
Těsto nalijte do připravené formy, navrch namelte ještě trochu vanilky (nebo posypte vanilkovým, ne vanilínovým! cukrem) a pečte asi 25 minut dozlatova.
Koláč sklidil úspěch, můj syn ani neprotestoval. Všechno sice sní, jen brblá něco o jiné mouce. Tím myslí celozrnnou a jinou než bílou. Asi ještě nedospěl.