Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kitchari

Kitchari

 

 

Ingredience:

1,5 hrnku rýže
0,5, hrnku červené čočky nebo mungo (nutno předem namočit)
rajče

cibule a jakákoliv sezónní zelenina
semínka a kvalitní olivový olej nebo ghí (pro vegetariány)
pokud máte, tak přidejte čerstvý koriandr
kari, koriandr, chilli
 

Postup: 

Do jednoho hrnce dáme vařit rýži a čočku a zalijeme 4 hrnky vody. Přidáme pokrájené rajče.

V druhém hrnci rychle orestujeme cibuli a přidáme lžičku kari, koriandru a špetku chilli. Až se koření rozvoní, tak přidáme pokrájenou zeleninu a zalijeme horkou vodou, aby zelenina byla pod vodou. Zeleninu dusíme do měkka asi 20 minut a dosolíme. Rýže s čočkou se vaří asi stejně dlouhou dobu - dokud se nevyvaří voda.

Můžeme, dochutit ume octem a sójovou omáčkou. Posypeme semínky a čerstvým koriandrem. Toto jídlo je v ayurvédě považováno za velmi dobře stravitelné a vysoce výživné.