Africký kotlík
Africký kotlík
Ingredience:
kuřecí stehenní řízky |
800 |
g |
olivový olej na smažení |
150 |
ml |
čerstvý nasekaný zázvor |
1 |
kus |
prolisovaný česnek |
5 |
stroužků |
kari koření |
2 |
lžíce |
kurkuma |
1 |
lžíce |
mletý koriandr |
1 |
lžička |
mletý římský kmín |
1 |
lžička |
chilli nebo nasekaná chilli paprička |
1 |
lžička |
cibule |
2 |
kusy |
mrkev, petržel (dle chuti) |
|
|
bílá ředkev, kedlubna, kapustičky (dle chuti) |
|
|
brokolice nalámaná na růřičky |
1 |
kus |
nahrubo nasekané špenátové listy |
3 |
hrsti |
okra nebo zelené fazolky |
1 |
hrst |
pokrájená rajčata |
3 |
kusy |
suché bílé víno |
300 |
ml |
rajčatový protlak |
4 |
lžíce |
šťáva z jednoho citrónu |
|
|
kuřecí vývar (lze nahradit kostkou) |
1 |
sklenice |
sůl a pepř |
1 |
špetka |
nasekaná petrželová nať |
1 |
svazek |
Postup:
V hlubším kastrolu rozpalte polovinu olivového oleje, zprudka osmažte zázvor s česnekem a poté dozlatova kousky kuřete. Vše vyjměte a odložte stranou.
Do výpečků po kuřeti přilijte zbytek oleje, přihoďte všechno koření, znovu rozpalte, nechte koření rozvonět a osmažte cibulku. Postupně přidávejte a smažte zeleninu od nejméně vodnaté (mrkev, brokolice apod.) ke šťavnatější; pouští vodu, čímž se smažení zpomaluje, ale po chvíli se odpaří a proces smažení pokračuje dál. Když přidáte novou dávku zeleniny, přidejte i na teplotě pod kastrolem, ale po chvíli stáhněte, aby se zelenina nepřichytávala. Až bude všechna zelenina mírně orestovaná, přilijte víno. Když se víno začne vařit, přidejte rajčatový protlak, citronovou šťávu a osmažené kuřecí maso s česnekem a zázvorem. Zalijte vývarem. Na velmi mírném ohni nechte asi 2 hodiny pomalu probublávat pod pokličkou. Směs postupně pustí šťávu, ve které se bude kuřecí maso zvolna dusit (je-li třeba, podlijte). Poslední půlhodinu můžete pokličku sundat, směs v kotlíku tím ztratí vodu a zhoustne. Před podáváním případně dochutíte solí či pepřem, ale při správném postupu to nebývá nutné, chutě se v jídle dokonale promísí. Podávejte s bílou rýží či vařenými brambory. Ozdobte petrželkou.
Tento recept vařil Pavel Vítek v Prostřenu. Je opravdu moc dobrý proto jsem ho zaředila na své stránky. Nebojte se koření a kombinace surovin není to složité a stojí to zato.