Jdi na obsah Jdi na menu
 


LASAGNE Z HOVĚZÍHO MASA A LILKU BAKLAŽÁNU

4. 12. 2014

LASAGNE Z HOVĚZÍHO MASA A LILKU BAKLAŽÁNU


 

6 porcí:

1 velký lilek (nakrájený na 8 – 10 plátků)

500g mletého hovězího masa

olej

8 – 10 žampionů (na plátky)

4 stroužky česneku

kousek cibule

2 konzervy rajčat (po 400g) nebo 1 konzerva rajčat a 100 ml domácího kečupu

1 malý rajčatový protlak

lžíce oregana

plná hrst čerstvé bazalky

menší hrst čerstvé petrželky nebo rovná lžíce sušené

sůl, pepř


 

Postup:

Každý plátek lilku osol a nechej odpočívat 10 minut, aby se část vody z lilku vypotila.

Zapni troubu na 170 stupnňů.

Lilky zbav slané vody ubrouskem.

Na plátky lilku dej z obou stran olivový olej a takto připravené plátky dej na pečící papír na plech.

Lilky peč 5 – 10 minut až do mírného zezlátnutí jejich povrchu. Pak je  vytáhni a nech na plechu zchládnout.

Připrav masovo-rajčatovou omáčku: Rozehřej tuk na velké pánvi a orestuj na něm prolisovaný česnek.

K česneku přidej maso a orestuj dohněda (za občasného míchání cca 8 minut).

K masu přidej žampiony a nadrobno nasekanou cibuli, promíchej a nechej dusit 10 minut pod pokličkou. Občas promíchej, aby se maso nepřipálilo. Ale pod pokličkou pustí šťávu.

Po 10 minutách dušení do směsi přidej krájená rajčata z konzervy a protlak (případně rajčata z konzervy, protlak a domácí kečup), promíchej a přidej bazalku, oregano petrželku a sůl. Dus pod pokličkou cca 10 minut. Občas promíchej.

Do zapékací mísy na lasagne (používám rozměr 28 x 20 cm) dej naběračkou 1/3 masové směsi a stěrkou rozetři po celém dně.

Na masovou směs dej první vrstvu lilků (4 plátky).

Na lilky dej další 1/3 masové směsi a rozetři.

Na Masovou směs dej druhou vrstvu lilků, pokud ti nějaký plátek zbyde, tak jej nakrájej na menší a vyplň tím mezery.

Na lilky dej poslední vrstvu masové směsi a rozetři až do okrajů.

Lasagne dej do trouby a zapékej 25 – 40 minut (já je peču 35 minut).