Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vepřová pečínka na pivu a medu

10. 11. 2014

Vepřová pečínka na pivu a medu

Na 4 porce potřebujete: 1,5 kg vepřové pečeně bez kosti, 300 ml černého piva, 100 ml medu, plechovku loupaných rajčat, 5 šalotek, 100 g hnědého cukru, tymián a petržel, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, pečivo k podávání, případně brambory jako příloha

Postup: Nejdříve připravte marinádu. Do rendlíku dejte pivo, med a cukr, pomalu směs přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se množství nezredukuje asi na 2/3. Šalotky oloupejte a nakrájejte na poloviny a dejte je zvolna opékat do hrnce s rozpáleným olejem (použijte takový hrnec, který pak můžete dát do trouby). Maso důkladně osolte, opepřete a přidejte k šalotkám. Opékejte ho jen tak dlouho, aby se stáhlo ze všech stran.

Hrnec pak dejte do trouby a maso pečte na 200 °C asi 20 minut. Pak maso vyndejte a podlejte ho marinádou. Teplotu trouby stáhněte na 160 °C, do hrnce přidejte rajčata a bylinky a vše dejte přikryté péct na dalších 50 minut. Poté maso vyndejte, hrnec dejte na plotnu a omáčku redukujte, dokud nezačne houstnout. Maso podávejte nakrájené na tenké plátky spolu s pečivem nebo bramborami.

   Dělala jsem i s krůtím masem a je také výborné.