Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čirokový jogurtový chléb bez kvasnic

Čirokový jogurtový chléb bez kvasnic

  • 1 a 1/2 hrnku hladké čirokové mouky

  • 1/2 hrnku polohrubé čirokové mouky

  • 1 hrnek hladké rýžové mouky

  • 1/2 hrnku tapiokové mouky/škrobu

  • 1 lžička třtinového cukru

  • 2 lžičky jedlé sody

  • 2 lžíce psylia

  • 500g jogurtu

  • bezlepková mouka na podsypání

  • na slanou verzi: na půlku těsta 1 lžička soli, lněná semínka (2 lžíce), mletý kmín (1 lžička)

  • na sladkou verzi: na půlku těsta ½ hrnku sušeného ovoce, 2 lžíce melasy, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého zázvoru, špetka pepře

    Troubu rozehřejeme na 170°C. Formu vyložíme pečícím papírem.  

    Smícháme dohromady mouky, cukr, sodu a psylium. Zamícháme. Přidáme jogurt a dobře zamícháme. Vznikne nám hutnější těsto, které lze tvarovat rukama (je stále trochu lepivé, takže tvarujeme pomoučenýma rukama). Do půlky těsta jsem přidala koření na slanou variantu, do druhé půlky jsem přidala melasu, koření, sušené ovoce, volila bych kyselejší. Dáme do formy a pečeme, s formou mám lepší zkušenosti.