Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí chleba bez hnětení

19. 8. 2014

 

Domácí chleba bez hnětení

 
 PŘÍSADY

3 hrnky hladké mouky, 1 hrnek tmavé chlebové mouky žitné, 1 pytlík sušeného droždí ( ještě lepší je domácí kvásek), 1 lžička soli, 2 lžičky drceného kmínu a 2 hrnky vody (případně další semínka, usmaženou cibulku - prostě co kdo rád

POSTUP

Nasypeme do mísy všechny sypké přísady a smícháme, potom přilejeme vodu - množství odpovídá těm dvěma uvedeným hrnkům plným zhruba 1 cm pod okraj.
 Tohle vše smícháme tak, aby se hmota spojila - vznikne nám tužší těsto - pokud je moc řídké, přisypeme trochu mouky, přikryjeme mísu utěrkou a necháme zhruba 8-10 hodin kynout. Nejlépe je připravit večer a péct. Když je těsto nakynuté, zapneme si troubu na 230 stupňů a do ní vložíme pekáč i s poklopem (je jedno jaký - obyčejný smaltovaný, ohnivzdorné sklo nebo nerez hrnec s poklicí - prostě cokoliv, co může do trouby a je to větší). Mezitím co se nahřívá - to trvá asi 30 minut - vyklopíme těsto na vál, na který si nasypeme dost hladké mouky - těsto se lepí, tak je lepší si pomoučit i ruce. Těstíčko rukama vytáhneme do obdélníku či čtverce - podle toho, jestli chceme kulatý chleba či veku.
 Potom přehneme - asi třetinu – ze zhora a pak ze zdola přes sebe a to samé ze stran a přetočíme spodkem nahoru - abychom měly nahoře tu hezkou rovnou plochu.
 Pěkně si ho rukama upravíme a necháme odpočinout tu dobu, co se nám nahřívá pekáč.
 Potom chleba zespoda a trochu ze stran ještě jednou pomoučíme - prostě ho pěkně posadíme do mouky a položíme do nahřátého pekáče.
Nevymaštěného, nevysypaného - zkrátka do prázdného.
Chleba pečeme 30 min přiklopený a pak 15 min odkrytý na 230 stupňů. A před pečením můžeme lehce přetřít slanou vodou a posypat kmínem.