Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pšenično -žitný ořechový chleba

19. 8. 2014

 

Pšenično -žitný ořechový chleba

INGREDIENCE

500 g celozrnné žitné mouky, 500 g hladké pšeničné celozrnné, 3 lžíce kmínu, 2 lžíce fenyklu ( nemusí být), 1 lžíce soli, 3 lžíce bílého vinného octa, 50 g másla (olivového oleje), 2 hrsti vlašských ořechů, 100 g droždí, 1 lžíce krupicového cukru, 0,5 l podmáslí ( kefír), 100 ml vody, nejlépe tělesné teploty

POSTUP

V hrnku z 30 ml podmáslí, droždí, cukru a 3 . 4 lžic mouky nechat na teplém místě vzejít kvásek.
Mezitím v míse smíchat obě mouky. Sůl, kmín, fenykl. Pak přidat rozpuštěné máslo a ocet, vzešlé droždí a trochu vody a důkladně propracovat v pevné, nelepivé těsto.
Pod čistou utěrkou nechat 30 - 40 minut kynout. Vyklopit na pomoučněnou pracovní desku a zapracovat do těsta ořechy na kousky. Znovu propracovat, vytvořit bochánek, vložit do mísy nebo do ošatky a ještě 30 minut nechat kynout.
Troubu vyhřejeme na 170°C, na plech posypaný moukou dáme bochánek a péct cca 3/4 - 1 hod. Cca po půl hodině potřít bochánek trochou vody. Po upečení vyjmout z trouby, znovu potřít vodou a nechat vychladnout na mřížce.