Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jahelník s ovocem a oříšky

10. 11. 2014

Jahelník s ovocem a oříšky

250 g jáhel, 0,5 l mléka, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, sůl, 250 g směsi sušených jablek, švestek, rozinek, ořechů, kandovaného ovoce, semínek atd., 4 vejce, 30 g másla

Propláchnuté případně spařené jáhly nasypeme do osoleného a oslazeného mléka. Zlehka mícháme, na mírném ohni vaříme do změknutí. Ještě do horké hmoty zamícháme ovoce a oříšky a necháme trochu vychladnout. Pak přidáme žloutky, ušleháme sníh z bílku a opatrně všechno promícháme. Připravenou kaši přeneseme do vymazané zapékací misky nebo pekáčku, povrch urovnáme, pokryjeme tenkými plátky másla a zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě. Jahelník můžeme připravit i s čerstvým ovocem (jablka, jahody, třešně). Na závěr lze dochutit  kysanou smetanou.