Jdi na obsah Jdi na menu
 


PÁR RAD A DOPORUČENÍ NA VÁNOCE

28. 10. 2014

 

PÁR RAD A DOPORUČENÍ

Připravte si vánoční cukroví tak, aby jste po jeho mlsání neměli velké výčitky svědomí.

 

1. Změňte mouku

Při přípravě těsta hledáme ve spíži nejprve bílou mouku.  Zkusme ji ale vyměnit za mouku špaldovou, pohankovou, grahamovou nebo pšeničnou celozrnnou. Bílá mouka neobsahuje cenné vitaminy a minerály, vlákninu a navíc i zhoršuje trávení a překyseluje organismus. Bílá mouka v kombinaci s cukrem zvyšuje glykemický index potravin, proto poté neustálé mlsáme a máme chuť na sladké. Pokud máte obavu z výsledného těsta, použijte pro začátek bílou mouku v kombinaci s celozrnnou a to 1/3–1/5 celozrnné či jiné mouky.

2. Nepoužívejte bílý cukr

Množství cukru můžete buď jednoduše snížit oproti doporučovanému množství, které radí recept nebo ho nahradit jiným sladidlem. Co se týká hnědého cukru, je to vlastně bílý cukr, který ale nebyl při výrobě dokonale zbavený zbytků melasy. Díky melase tedy obsahuje přírodní cukr kromě sacharózy i malé množství vitaminů, minerálních látek a aminokyselin. Hnědý cukr tedy poskytuje tělu kromě energie alespoň malé množství potřebných látek, ale jeho používání je jen o málo zdravější než u bílého cukru. Vliv na vznik zubního kazu, obezity nebo cukrovky je stejný.

Přírodní třtinový cukr má jantarově zlatou barvu a vyrábí se jen krystalizací čerstvé třtinové šťávy s vynecháním všech chemických procesů a přísad. Má typickou karamelovou chuť a vůni po ovoci a medu.

Proto místo bílého cukru používejte přírodní sirupyjavorový (výhodou proti cukru je nižší obsah energie a obsah minerálií, vyšší sladivost - menší množství sirupu se sladkostí vyrovná většímu množství cukru), agávový, kukuřičný, rýžový sirup, ječmennou sladěnku (ječmenný slad obsahuje více než 60 % cukru maltózy, který se oproti sacharóze vstřebává pomaleji a způsobuje menší výkyvy v hladině krevního cukru než klasický cukr, obsahuje vitaminy skupiny B a minerální látky), pšeničný sirup a podobně. Cukr lze z velké části také nahradit například fruktózou (ovocný cukr – jeho sladivost je asi o třetinu vyšší než u klasického cukru, takže jí pro dosažení stejné sladkosti stačí použít méně), stévií, máčenými rozinkami ve vodě (voda z rozinek nasládne, a získáte tak „sladkou vodu"). A samozřejmě nezapomínejte na med (oproti cukru obsahuje med kromě cukrů glukózy a fruktózy také minerální látky - fosfor, vápník, hořčík a zinek, vitaminy B skupiny a enzymy). 

3. Máslo nahraďte rostlinnými oleji

Vánoční cukroví je s použitím másla plné nasycených tuků, které vedou ke zvýšené tvorbě cholesterolu v těle a ke zvýšenému ukládání tuku v těle, zvyšují riziko nemocí srdce a cév a také nádorových onemocnění. Proto volte tuky nenasycené, které se vyskytují v rostlinných olejích. Nejlépe když si koupíte rostlinný olej v biokvalitě.  A abychom předešli znehodnocení tuků, vyzkoušejte cukroví s krátkou dobou pečení nebo cukroví nepečené.

4. Vynechte krémy a tučné pomazánky

Krémy a tučné pomazánky nejsou nezbytné, proto vyzkoušejte karobovou pomazánku s ořechy, kterou můžete dosladit přírodními sladidly nebo rozinkami. Můžete přimíchat mandlové nebo arašídové máslo s rýžovým sirupem nebo džem bez přidaného cukru, či domácí.

5. Kakao a čokoláda

Když používáte kakao, vybírejte kvalitní. Nebo zkuste karob a karobové bonbony pro výrobu čokolády. A co je karob, čili svatojánský chléb? Asi 20cm dlouhé lusky rohovníku obecného se melou na prášek podobný kakau. Karob je zdravější variantou kakaa a čokolády, obsahuje méně tuků a má asi o třetinu nižší kalorickou hodnotu, přičemž například v pečivu jej od kakaa téměř nerozeznáte (pro srovnání kakao obsahuje 17 % tuku a asi 1760 kJ ve 100g; hořká čokoláda 32 % tuku asi 2200 kJ ve 100g; karob obsahuje 4 % tuku a asi 1100 kJ ve 100g).

6.  Kypřící prášek bez fosfátů

Klasický kypřicí prášek obsahuje fosfáty, které pro tělo do jisté míry představují zátěž. Fosfor spolu s vápníkem tvoří hlavní součást kostí a zubů. Je ale dobré vědět, že nejen jeho nedostatek, ale i nadbytek může být příčinou řady zdravotních komplikací. Proto použijte takzvaný vinný kámen neboli kypřicí prášek bez fosfátů nebo jedlou sodu. Zakoupíte v obchodech se zdravou výživou.

7. Neobalujte cukroví v dalším bílém cukru

Místo obalování cukroví v moučkovém cukru zkuste obalovat v sušeném ovesném mléce – má jemně sladkou chuť.

8. I vejce lze zaměnit

Vajahit je rostlinná náhrada vajec, která plně nahradí vejce při pečení (ne v omeletách). Je vhodná pro antisklerotickou dietu, protože oproti vejci obsahuje minimální množství cholesterolu. Zároveň snižuje energetickou hodnotu jídel. Pro lepší konzistenci těsta lze zkombinovat Vajahit s jedním vejcem dohromady. Vejce ale nemusíte vyřazovat, pokud jich sníte menší množství. Dejte přednost vejcím z přirozeného chovu, tedy z ekofarmy nebo z domácích chovů.

 9. Nahraďte kandované a sířené ovoce

Ideální je nasušit si své vlastní ovoce, ale pokud jste tak neučinili, kupujte si jen nesířené sušené ovoce nejlépe v bio-kvalitě. To poznáte podle bio značky, protože ta síření zakazuje. Sířením si ovoce zachovává původní barvu ovoce a zabraňuje přirozeným enzymatickým změnám (hnědnutí ovoce). Citlivost na oxid siřičitý je individuální, ale u citlivějších lidí může vyvolávat bolesti hlavy či nevolnost. U astmatiků dokonce alergické reakce. A určitě se tak vyhnete jakýmkoli chemickým barvivům! A co kandované ovoce? To obsahuje přidané jednoduché cukry, které již do cukroví nejsou potřebné, proč si ho zbytečně navíc přislazovat.

10. Dobrou chuť a krásné VÁNOCE